Balet

Balet

Baletul a luat nastere in Franta in secolul al XV-lea la curtea reginei Caterina de Medici, care dupa decesul sotului Henric al II-lea a invitat la palat coregrafi, compozitori si dansatori italieni (tara de bastina a reginei), iar cu ocazia casatoriei contelui de Joyeuse cu Mademoiselle de Vaudemont în 1581, Caterina de Medici i-a dat violonistului italian Balthazar de Beaujoyeux mana libera sa organizeze o petrecere. Rezultatul a fost “Ballet Comique de la Reine”, care este considerat prima încercare de a crea un tot dramatic prin integrarea muzicii, a dansului si a unei actiuni.

Baletul va cunoaste o ascensiune puternica incepand cu secolul al XVI-lea in timpul domniei regelui soarelui, Ludovic al XIV-lea. El infinteaza Academia Roiala de Dans, care alaturi de Opera din Paris, condusa de Jean Baptiste Lully, pun bazele reprezentatiilor de scena cunoscute de noi in prezent. Dansul avea un caracter mimetic si impunea o punere in scena a unei povesti. Astfel in timp prin diferite reprezentatii si divertismente, ajunge dupa o lunga evolutie si prin indrumarea atenta a poetilor si muzicienilor de la acea vreme, sa dezvolte un nou tip de divertisment colectiv, ce primeste denumirea de balet.

Printre cele mai cunoscute spectacole de balet se numara “Spargatorul de Nuci”, “Lacul Lebedelor”, “Giselle”, in timpul evolutiei baletului clasic au mai luat nastere si alte spectacole dupa romane cunoscute, cum ar fi, “Don Quijote “Rosu si Negru”, “Anna Karenina”, Frumoasa din Padurea Adormita”. Baletul este inclus si in spectacole de opera sau teatru prin grupul de dansatori profesionisti.

La noi in tara baletul a aparut destul de tarziu, pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Prima incercare de a face un spectacol romanesc este “Pescarul si Maria sa”, dar mai mare priza la public va avea “Doamna de Aur” si “Demonul dansului invins”, dupa un libret de Petre Gradisteanu cu muzica de Augusta Mayood si L. Wiest. Augusta Mayood, supranumita “Mica Augusta” s-a nascut în 1825 si a studiat la Philadelphia cu Hazard. A debutat cu succes în 1837, în Baiadera. A dansat ca prim balerina, în 1839, la Opera din Paris, apoi la Scala din Milano si la Viena. A fost prima dansatoare americana aparuta pe scenele europene ca prim-balerina.